Oldalak

Tucatnyi sebesült az Orániai rend provokációja után


Ismét összecsapások voltak a biztonsági erők és protestáns tüntetők között Belfastban.

Rendőrök tucatjai sebesültek meg péntek éjjel Belfastban azokban az összecsapásokban, amelyek az Orániai rend hagyományos felvonulása után robbantak ki a biztonsági erők és protestáns tüntetők között. Az összecsapások akkor törtek ki, amikor a rend felvonulói egy olyan utcaszakaszhoz értek, amelyet a rendőrség lezárt, hogy elejét vegye a protestánsok és a katolikus negyedek lakói közötti összecsapásoknak. 


A felvonulók kövekkel támadtak a rendőrökre, akik vízágyúk bevetésével próbáltak rendet teremteni. Az összecsapásokban megsebesült az északír regionális parlament egyik tagja is, aki nyugalomra próbálta inteni a felvonulókat. A rendőrök tizenegy rendbontót őrizetbe vettek.

Az északír radikális protestánsok évtizedek óta azért lépnek fel, hogy a terület továbbra is Nagy-Britanniához tartozzon, míg a katolikus köztársaságiak szeretnék, ha Észak-Írország az Ír Köztársaság része lenne. Az Orániai Rend - a legnagyobb, nem politikai pártként működő észak-írországi protestáns szervezet - minden nyáron felvonulások százaival emlékezik meg arról, hogy Orániai Vilmos, a katolikus II. Jakab elűzése után az angol trónra meghívott protestáns uralkodó a XVII. században leverte az írországi katolikus lázadást. II. Jakab az ír katolikusok körében szított felkeléssel próbálta visszaszerezni hatalmát, ám Orániai Vilmos - innen a rend neve - 1690. július 12-én a Belfasttól délre húzódó Boyne folyó melletti csatában végképp felszámolta a katolikus ellenállást.

Forrás: Hiradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése