Oldalak

Szent István király, Országunk Oszlopa


A XXI. század létbizonytalanságában, világnézeti-, eszmei-, ideológiai zűrzavarában felmerülhet(ne) bennünk a kérdés, kit és mit ünneplünk augusztus 20-án. Alkotmányt? Államalapítást? Európaiságunkat? Magyarságunkat? Súlyos szavak ezek, de mégis, mintha jelentőségüket vesztették volna, annyit szajkózták a fülünkbe. Az „egyszeri ember” ezáltal odáig jutott, hogy „ma szabadnap van”. Botrány.
„Az alkotmány ünnepét ülő”, harcos kommunisták, vagy ál-európaiságukat hirdető liberálisok mára háttérbe szorultak, helyettük a közönyben poshadó, elvtelen, agymosott, vegetáló tömegember lett a tendencia. Sokan épp úgy jutottak ide, hogy az előző választások „fülkeforradalma” során győzött a „konzervatív” irány, így hirtelen nincs ki ellen kivonulni, tehát ülhetnek babérjaikon, mert éveken belül beköszönt a földi (konzum) paradicsom… Vagy mégsem?
Katolikus keresztényként nem lehetünk elégedettek. Nagyon szép és nemes dolog, hogy az „új alkotmány preambulumában” szerepel „az Isten áldd meg a magyart” idézet, s tény, hogy ez által a legtöbb szabadkőműves befolyás alatt álló, nyugat-európai országot messze leköröztük keresztény hitünk megvallásában, de felmerül a kérdés: Ez volna a maximum? Ez Szent István öröksége?  S tulajdonképpen ezt ünnepeljük ma? 


Szent István király szentté avatásának évfordulója van. Az 1038. augusztus 15-én elhunyt, s halálos ágyán országát Szűz Máriának ajánló szent uralkodót szintén szent életű utóda, Szent László király közbenjárására 1083. augusztus 20-án kanonizálták a Katolikus Anyaszentegyház szentjeként. Mit is jelent ez? István, első királyunk életszentségének elismerését, miszerint katolikus hívőként valljuk, hogy üdvözült, és életével példát mutat utódainak. Nem volt bűntelen, miképpen egy ember sem, de nem is az a szent, aki bűntelen, hanem aki egzisztenciálisan igent mond Isten hívására, az Igazságra, Krisztus tanítására, s átengedi magát, hogy ne ő, hanem általa a Szentlélek cselekedjék. Szent István így cselekedett, ezért ünnepeljük őt, s kérjük közbenjárását az ő öröksége, Hazánk és népünk sorsának jobbra fordulásáért, s az igazságos, szent királyság restaurációjáért!
Miben mutat példát nekünk a szent király? Abban, hogy a maximumra törekedjünk. Ismerjük fel, hogy emberek vagyunk, és emberi voltunknál fogva Isten képmására teremtett személyünk van, s ezáltal küldetésünk, hogy szentek legyünk, azaz hogy üdvözüljünk. Példát mutat utódainak, a királyi családoknak uralkodásban és politizálásban is, de nem csak nekik. Minden családnak, minden férfinak – s felesége Boldog Gizella királyné minden nőnek. Döntése folytán egy ország vált kereszténnyé.  Egy igazi atya, egy igazi férfiú döntésén múlhat egy család, de egy nemzet, vagy milliók sorsa. Gondoljunk csak Ábrahámra és Sárára! Ha Ábrahám nem indul el Isten hívására Úr városából, most nincs kereszténység, iszlám és zsidóság sem. Egy emberi döntés – ha Istenben történik, történelmet alkot!
Dicsőség ezért a döntésért Istennek és dicsőség Szent István királynak, aki az Isten jobbján foglal helyet! A szent király nem politikai megfontolásból, vagy az „európai integrációért” vette fel a kereszténységet, s térítette meg – folyamatosan – egész országát, hanem egzisztenciálisan átadta magát Istennek, s belátta királyként ez a kötelessége. Amikor Magyarország vezetőinek az lesz az első, hogy minél több magyar ember üdvözüljön, akkor nyugodhat meg a katolikus keresztény magyar ember, de akkor sem tétlenkedhet, tálentumait haláláig kamatoztatnia kell. Amelyik vezetés a „vallásszabadság” nevében ál-vallásokat emel az úgynevezett történelmi egyházak közé, az nem keresztény, sőt Isten és ember ellenes! Farizeusok, képmutatók!
Szent István Krisztus katonája volt, és az mindörökké. Példát mutat, hogy hitünkért és az igazságért minden nap meg kell vívni harcunkat. A szent király helyesen forgatta Krisztus kardját, őszinte, igaz és bölcs uralkodó volt, amiért az öröklétben elnyerte méltó jutalmát. Nem alapított holmi „álladalmat”, keresztény királyságot hozott létre, az Örök Atya mennyei királyságának mintájára, melynek alappillérei az isteni erények mellett, az igazság és a jog voltak. A magyar nép szelleméhez illő, katolikus törvények voltak ezek, melyek megalapoztak egy kilenc évszázados át erős királyságot. Ez Szent István politikai öröksége. Ezután sóvárog ma a magyarság – még ha nem is tudja, hogy ezt óhajtja, hiszen gyakran elvakítja a tűzijátékok (!) és egyéb materiális hívságok fénye, s nem tud koncentrálni a valódi, örök értékekre!
Arra kérem kedves olvasóimat, álljunk meg egy pár percre ma vagy a héten, s gondoljuk át a fentieket! Merjünk igent mondani Istennek az ő hívására, merjünk katolikusok és magyarok lenni! Kövessük királyi apostolunkat, ki – Hartvik püspök Szent István legendáját idézve – valóban a magyarok apostola! Fogadjuk örömmel, amit Isten ránk ruházott, s merjünk együtt küzdeni egy Szent Magyarországért, egy keresztény, igazságos királyságért! 

Szent István király! Könyörögj értettünk!


der schwarze Ritter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése